Programarea Neuro Lingvistica


Numele de “programare neurolingvistica” (abreviat NLP, dupa denumirea englezeasca – Neuro Linguistic Programming) vine de la triumviratul stiintelor primare care constituie pilonii de sprijin ai acesteia: programarea computerelor, neurologia si lingvistica.

NLP-ul e o teorie a limbajului, a comunicarii si a gandurilor asociata cu o metoda terapeutica, care sustine ca ca oamenii isi pot imbunatati modalitatea de interactiune cu lumea prin respectarea unor anumite principii si practicarea unor anumite tehnici. Aceste lucruri ar permite utlizatorului sa aiba acces la o reprezentare mai buna a lumii, sa invete si sa comunice mai bine, si in final, sa aiba o viata mai buna si mai fericita.

Aceasta denumire a fost introdusa de catre Richard Bandler si Grinder in 1970, pentru a reprezenta prin ea o legatura teoretica intre procesele neurologice (neuro), limbaj (lingvistica) si tiparele comportamentale care au fost invatate prin intermediul experientei (programare).

In esenta ei, NLP desemneaza o atitudine de curiozitate, pasiune si dedicare in studiul comportamentului uman si al modalitatilor de imbunatatire al lui.

NLP este o stiinta a comportamentului uman cu urmatoarele aspecte:

1. ca epistemologie ea detine un sistem de cunostinte si valori

2. ca metodologie ofera procese si proceduri pentru aplicarea cunostintelor si a valorilor

3. ca tehnologie ofera tehnici (tools) de aplicare a cunostintelor si a valorilor.

Eforturile lui Bandler si Grinder au fost indreptate spre gasirea raspunsurilor la intrebarea cum anume functioneaza oamenii si mai putin la cea privitoare la cauza comportamentului uman. De aceea orientarea acestei metode este pe solutie si pe proces. NLP-ul a fost promovat drept o forma rapida de terapie psihologica, care se adresa unei serii intregi de probleme pe care psihologii le intalnesc in mod obisnuit, cum ar fi fobiile, depresiile, dereglari comportamentale, boli psihosomatice, etc. De asemenea punea accentul pe depasirea limitelor proprii prin auto-determinare. Mai tarziu, a fost promovata drept o “stiinta a excelentei”, datorita observarii si incercarilor de reproducere a felului in care oamenii de succes din diferite domenii, obtin rezultate stralucite. Ideea era ca aceste abilitati pot fi detinute de catre oricine pentru a isi imbunatati eficienta, atat la nivel personal cat si profesional.

Originile

Programarea Neuro-Lingvistica (NLP) este un domeniu de sine statator fondat in anul 1976 de Richard Bandler – specialist in tehnologia informatiei si matematica – si John Grinder – lingvist. Cei doi s-au cunoscut la Universitatea din Santa Cruz, California, iar interesele lor relativ apropiate si dorinta de a schimba lumea prin intermediul stiintei, i-au determinat sa demareze o cercetare asupra oamenilor de succes.

Astfel, ei au pornit la drum în studiul excelentei umane, angrenandu-i si pe altii în acest amplu proces, Frederik Perls – tatal legitim al psihoterapiei Gestalt, Virginia Satir – psihoterapeut, specialist in relatii de familie, Milton Erickson – hipnoterapeut, Gregory Bateson – antropolog. Acest proces de cercetare care si-a depasit cu mult scopurile propuse initial, luand forma concreta a unei stiinte.

John Grinder – n.1939 – a absolvit Universitatea din San Franciscco in 1960 in filozofie. A facut parte din Beretele Verzi in timpul razboiului rece si a lucrat o perioada si pentru CIA. De la sfarsitul anului 1960 a inceput studiul lingvisticii si si-a dat doctoratul in aceasta disciplina la Universitatea California San Diego. A devenit profesor de lingvistica la Campusul din Santa Cruz al Universitatii California, ocazie cu care l-a intalnit pe R.Bandler. In ultimul timp lucreaza ca si consultant utilizand tehnici NLP pentru diferite companii sau organizatii.

Richard Bandler – n. 1950 – fiind student la matematica la Universitatea Santa Cruz din California incepe sa studieze munca lui Fritz Pearls in Gestalterapie, drept pentru care a transcris lecturile si work-shopurile lui Pearls in cartea Eyewitness Therapy – 1973. De asemnea incepe sa lucreze cu Virgina Satir, psihoterapeut familial. Din 1974 incepe sa lucreze cu J.Grinder la un pattern al modului de vorbire folosindu-i ca model pe Virginia Satir, Fritz Pearls si Milton Erickson, pe care l-au publicat in ,,The Structure of Magic vol I & II – 1975, 1976’’. Bandler este de asemenea fondatorul DHE – Design Human Engineering .

DOWNLOAD

NLP-–-stiinta-si-arta-pentru-viata-taLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: